Söö ilma hirmuta
Enneta, tuvasta ja ravi toiduallergiat ja -talumatust
Miks tekib justkui üleöö allergiline reaktsioon toiduainest, mida oleme aastakümneid muretult söönud? Mis vahe on toiduallergial ja -talumatusel või -tundlikkusel, nagu paljud seda nimetavad? Milliseid tervisehädasid peetakse ekslikult toiduallergiaks või -talumatuseks?
Millist rolli mängivad toiduallergia- või talumatuse puhul meie geneetika ja keskkond? Millised on parimad meetodid toiduga seotud reaktsioonide diagnoosiks, raviks ja toimetulekuks?
Sarnaselt paljudele teistele oli ka raamatu „Söö ilma hirmuta“ ühe autori, dr Ruchi Gupta esimene kokkupuude toiduallergiaga jahmatav. „Ühel päeval mängis mu poeg oma õega, süües samal ajal pähklivõi ja moosiga saia. Poiss oli viiene ja tüdruk aastane. Poeg oli ilmselt kogemata oma kleepuvate sõrmedega tüdruku suud ja nägu puudutanud. Tütre näole tekkis kiiresti lööve, mis levis mööda kaela ja keha, ning sellele järgnes oksendamine. See oli ühtaegu šokeeriv ja hirmutav. Kirjeldatud päev muutis minu ja mu tütre elu igaveseks. Sellest hetkest alates sai toiduallergia ohjamisest ja uurimisest minu jaoks lakkamatu töö,“ kinnitab astma epidemioloogia, toiduallergiate ennetamise ning ravi vallas murranguliste teadusuuringute poolest tuntud teadlane.
Söömine on osa elust, millest pole võimalik loobuda. Toiduallergia või -talumatus võib oluliselt kahandada elukvaliteeti, tuua lisakulusid, piirata toiduvalikut ning põhjustada eluohtlikke reaktsioone. Kusjuures tõsine toiduallergia, -talumatus või muu sarnane seisund võib välja arendada mis tahes hetkel meie elus: epidemioloogilised uuringu näitavad, et ligi pooled allergilised reaktsioonid avalduvad esmakordselt alles täiskasvanueas.
Kui toit muutub ühtäkki millekski, mida karta, võib elu võtta sünged toonid. Raamatu „Söö ilma hirmuta“ eesmärk on kaotada hirm toiduga seotud tervisehädade ees. Hirm, mis painab meid väljas söömise ja reisimise ees; hirm, mis ei luba meil lasta oma last laagrisse või sõbrale külla. Juhtnööre jagub nii lapsevanematele kui ka koolitajatele, aga eelkõige kõigile neile, kes vajavad ise toetust, et tulla toime toidust tingitud tervisemuredega.
Olles ise kannatanud allergia all, saan väga hästi aru, mida tunnevad taoliste kaebustega minu poole pöörduvad patsiendid: neist paljude jaoks on see midagi uut, paljud on aga allergiatega võidelnud terve elu.
Raamatus „Söö ilma hirmuta“ seob autor ladusalt kokku teaduse ja argieluks vajalikud nõuanded, jagades teadmisi nii laste allergia pärast muretsevatele vanematele kui ka allergikutele. Lisaks saame teaduspõhiseid soovitusi oma keskkonna ja menüü kohandamiseks vastavalt organismi vajadustele.
Soovitan seda raamatut nii allergikutele kui nende lähedastele, aga ka meditsiinitöötajatele, et kergendada saadud nippide abil patsientide igapäevaelu.
Sergey Saadi, perearst
Sisukord
SISSEJUHATUS: TERE TULEMAST TOIDUVABADUSSE 7
TESTIGE OMA TOIDUINTELLIGENTSUST 21
TOIDUREAKTSIOONIDE DEKODEERIMINE: KÜSIMUSTIK 25
MILLINE ON TEIE LUGU? 31
I OSA. TOIDUGA SEOTUD TERVISEHÄIRETE SPEKTER: KUS TEIE ASUTE?
KEHA REAGEERIB. Toiduga seotud tervisehäirete hämmastav kasv 21. sajandil ja vastuste otsimine 37
„ALLERGIAD“ EI OLE LOODUD VÕRDSENA. Immuunreaktsioonide anatoomia vs. mimikeerijad spektris 57
GENOOM, EPIGENOOM, MIKROBIOOM JA RISK ALLERGIATE TEKKEKS. Miks meie organism võib sattuda hämmingusse, segadusse ja muutuda põletikuliseks 81
PÕLETIKUD, ALLERGIAD, AUTOIMMUUNHAIGUSED JA MUUD TERVISEHÄIRED. Immuunsushäirete peidetud seosed 115
HOIATUS: VÕIB SISALDADA …Segadust külvav küllusesarv 131
II OSA. TOIDUVABADUSE SAAVUTAMINE: TUVASTAGE JA HANKIGE INFOT, RAVIGE, HALLAKE JA ENNETAGE NING ELAGE TÄIUSLIKKU ELU
TUVASTAGE JA HANKIGE INFOT. Kuidas tõlgendada ebatäiuslikke testitulemusi 169
RAVI. Traditsiooniline ja revolutsiooniline 207
TOIMETULEK JA ENNETAMINE. Ettevalmistus reaktsioonivabaks eluks 235
NAUTIGE OMA IGAPÄEVAST ELU. Siltide tõlgendamine ja enesekindluse kasvatamine, et elada hirmu tundmata 259
TEGUTSEGE LOKAALSELT, MÕELGE GLOBAALSELT. Kuidas üheskoos epideemia vastu võidelda 281
LISA A: SOOVITUSED LAPSEVANEMALE 297
LISA B: LINGID 313
LISA C: TOIDUBLOGI NÄIDE 321
TÄNUAVALDUSED 325
KASUTATUD KIRJANDUS 329
Tervise raamatuklubi
Tervise klubi liikmele on kõik terviseraamatud püsivalt täishinnast -10% ning uued raamatud -20%. Klubiga liitumine ei kohusta sind raamatuid ostma, küll aga kuulud sa meililisti ning saad lisaks püsisoodustusele huvitavat infot selle kohta, kuidas teha oma elus positiivseid muudatusi ja kanda enda eest hoolt!
- Aastas ilmub terviseraamatute klubis 11 hoolikalt valitud, teaduspõhist ja usaldusväärset raamatut tervise teemadel. Neid raamatuid on soovitanud Eesti arstid, psühholoogid ja eksperdid.
- Raamatutest leiad ladusalt loetavad soovitused ja meetodid oma tervise edendamiseks ning töö- või eraelu paremaks korraldamiseks.
- Liikmena saad kuulata harivaid taskuhäälingusaateid, kus eksperdid arutlevad raamatutes käsitletud teemadel.
Söö ilma hirmuta
Kirjeldus
Miks tekib justkui üleöö allergiline reaktsioon toiduainest, mida oleme aastakümneid muretult söönud? Mis vahe on toiduallergial ja -talumatusel või -tundlikkusel, nagu paljud seda nimetavad? Milliseid tervisehädasid peetakse ekslikult toiduallergiaks või -talumatuseks?
Millist rolli mängivad toiduallergia- või talumatuse puhul meie geneetika ja keskkond? Millised on parimad meetodid toiduga seotud reaktsioonide diagnoosiks, raviks ja toimetulekuks?
Sarnaselt paljudele teistele oli ka raamatu „Söö ilma hirmuta“ ühe autori, dr Ruchi Gupta esimene kokkupuude toiduallergiaga jahmatav. „Ühel päeval mängis mu poeg oma õega, süües samal ajal pähklivõi ja moosiga saia. Poiss oli viiene ja tüdruk aastane. Poeg oli ilmselt kogemata oma kleepuvate sõrmedega tüdruku suud ja nägu puudutanud. Tütre näole tekkis kiiresti lööve, mis levis mööda kaela ja keha, ning sellele järgnes oksendamine. See oli ühtaegu šokeeriv ja hirmutav. Kirjeldatud päev muutis minu ja mu tütre elu igaveseks. Sellest hetkest alates sai toiduallergia ohjamisest ja uurimisest minu jaoks lakkamatu töö,“ kinnitab astma epidemioloogia, toiduallergiate ennetamise ning ravi vallas murranguliste teadusuuringute poolest tuntud teadlane.
Söömine on osa elust, millest pole võimalik loobuda. Toiduallergia või -talumatus võib oluliselt kahandada elukvaliteeti, tuua lisakulusid, piirata toiduvalikut ning põhjustada eluohtlikke reaktsioone. Kusjuures tõsine toiduallergia, -talumatus või muu sarnane seisund võib välja arendada mis tahes hetkel meie elus: epidemioloogilised uuringu näitavad, et ligi pooled allergilised reaktsioonid avalduvad esmakordselt alles täiskasvanueas.
Kui toit muutub ühtäkki millekski, mida karta, võib elu võtta sünged toonid. Raamatu „Söö ilma hirmuta“ eesmärk on kaotada hirm toiduga seotud tervisehädade ees. Hirm, mis painab meid väljas söömise ja reisimise ees; hirm, mis ei luba meil lasta oma last laagrisse või sõbrale külla. Juhtnööre jagub nii lapsevanematele kui ka koolitajatele, aga eelkõige kõigile neile, kes vajavad ise toetust, et tulla toime toidust tingitud tervisemuredega.
Olles ise kannatanud allergia all, saan väga hästi aru, mida tunnevad taoliste kaebustega minu poole pöörduvad patsiendid: neist paljude jaoks on see midagi uut, paljud on aga allergiatega võidelnud terve elu.
Raamatus „Söö ilma hirmuta“ seob autor ladusalt kokku teaduse ja argieluks vajalikud nõuanded, jagades teadmisi nii laste allergia pärast muretsevatele vanematele kui ka allergikutele. Lisaks saame teaduspõhiseid soovitusi oma keskkonna ja menüü kohandamiseks vastavalt organismi vajadustele.
Soovitan seda raamatut nii allergikutele kui nende lähedastele, aga ka meditsiinitöötajatele, et kergendada saadud nippide abil patsientide igapäevaelu.
Sergey Saadi, perearst
Lisainfo
Sisukord
SISSEJUHATUS: TERE TULEMAST TOIDUVABADUSSE 7
TESTIGE OMA TOIDUINTELLIGENTSUST 21
TOIDUREAKTSIOONIDE DEKODEERIMINE: KÜSIMUSTIK 25
MILLINE ON TEIE LUGU? 31
I OSA. TOIDUGA SEOTUD TERVISEHÄIRETE SPEKTER: KUS TEIE ASUTE?
KEHA REAGEERIB. Toiduga seotud tervisehäirete hämmastav kasv 21. sajandil ja vastuste otsimine 37
„ALLERGIAD“ EI OLE LOODUD VÕRDSENA. Immuunreaktsioonide anatoomia vs. mimikeerijad spektris 57
GENOOM, EPIGENOOM, MIKROBIOOM JA RISK ALLERGIATE TEKKEKS. Miks meie organism võib sattuda hämmingusse, segadusse ja muutuda põletikuliseks 81
PÕLETIKUD, ALLERGIAD, AUTOIMMUUNHAIGUSED JA MUUD TERVISEHÄIRED. Immuunsushäirete peidetud seosed 115
HOIATUS: VÕIB SISALDADA …Segadust külvav küllusesarv 131
II OSA. TOIDUVABADUSE SAAVUTAMINE: TUVASTAGE JA HANKIGE INFOT, RAVIGE, HALLAKE JA ENNETAGE NING ELAGE TÄIUSLIKKU ELU
TUVASTAGE JA HANKIGE INFOT. Kuidas tõlgendada ebatäiuslikke testitulemusi 169
RAVI. Traditsiooniline ja revolutsiooniline 207
TOIMETULEK JA ENNETAMINE. Ettevalmistus reaktsioonivabaks eluks 235
NAUTIGE OMA IGAPÄEVAST ELU. Siltide tõlgendamine ja enesekindluse kasvatamine, et elada hirmu tundmata 259
TEGUTSEGE LOKAALSELT, MÕELGE GLOBAALSELT. Kuidas üheskoos epideemia vastu võidelda 281
LISA A: SOOVITUSED LAPSEVANEMALE 297
LISA B: LINGID 313
LISA C: TOIDUBLOGI NÄIDE 321
TÄNUAVALDUSED 325
KASUTATUD KIRJANDUS 329
Tervise raamatuklubi
Tervise klubi liikmele on kõik terviseraamatud püsivalt täishinnast -10% ning uued raamatud -20%. Klubiga liitumine ei kohusta sind raamatuid ostma, küll aga kuulud sa meililisti ning saad lisaks püsisoodustusele huvitavat infot selle kohta, kuidas teha oma elus positiivseid muudatusi ja kanda enda eest hoolt!
- Aastas ilmub terviseraamatute klubis 11 hoolikalt valitud, teaduspõhist ja usaldusväärset raamatut tervise teemadel. Neid raamatuid on soovitanud Eesti arstid, psühholoogid ja eksperdid.
- Raamatutest leiad ladusalt loetavad soovitused ja meetodid oma tervise edendamiseks ning töö- või eraelu paremaks korraldamiseks.
- Liikmena saad kuulata harivaid taskuhäälingusaateid, kus eksperdid arutlevad raamatutes käsitletud teemadel.