Koostis

Kummaline keemia, mida me endale sisse topime ja peale määrime

Koostis
George Zaidan
Lehekülgi: 248
Ilmub: 10.03.2021
Kirjastus: Äripäev

Pea kõik, mis meid ümbritseb, kubiseb keemilistest ühenditest. See käib kasvõi toidu kohta, mida põske pistame, pakendi kohta, millest me selle välja tõstame, lusika kohta, millega me selle ohtliku manöövri sooritame, taldriku kohta, kuhu me oma kõhutäie paneme, nõudepesuvahendi kohta, millega tekkinud kaose elimineerime jne. Ometi mõistavad vaid vähesed, mida need Mendelejevi tabeli asukad endaga kaasa toovad. Keemiafanaatikust teadusajakirjanik George Zaidan annab nauditavalt teravmeelse ülevaate sellest, mida me endale tegelikult sisse topime ja peale määrime.

Kui enamusele vaatab teadusartiklist vastu arusaamatu salakiri, mida võibki jääda lahti murdma, siis Zaidani silmadele on see kui armas emakeel, mida naudinguga analüüsida. Ta nendib, et tegelikult pole sugugi lihtne avastada kogu tõde kraami kohta, mida me sööme, joome, sisse hingame ja peale määrime, sest vastupidiselt ootustele pole maailm päris orgaanilise keemia sissejuhatav kursus, kus puhtad ja lihtsad reaktsioonid viivad puhaste ja lihtsate tulemusteni. Pigem on tegu edasijõudnutele mõeldud põrguliku katselaboriga, kus tuleb kõigeks valmis olla.

Oma meeletu taustatöö, võrratu analüüsi ning muheda stiiliga sikutab Zaidan lugeja teadlikuma tarbimise rajale. Kuid olgem hoiatatud – lisaks tervislikele valikutele võib raamatut lugedes ligi hiilida ka mõõdukaks huvi keemia vastu.

 

Mida me peaksime sööma ja mida mitte; kas päikesekreemid on ohutud või mitte? Teinekord annab teadus nii neile kui ka paljudele teistele tervisega seotud küsimustele üsnagi ootamatuid vastuseid.

Mõnikord on vastused ebamäärased, kuna teadust on raske teha. Nii lahkab ka autor raamatus „Koostis. Kummaline keemia, mida me endale sisse topime ja peale määrime“ uuringute tegemise keerukust.

Raamat pakub põnevat sissevaadet meid huvitavate asjade koostisse, teisalt aga näeme, mida üks korralik teadusuuring endast üldse kujutab. Kirjastiil on autorile omaselt humoorikas ning sisu teadlastega põhjalikult läbi arutatud.

Uku Vainik, PhD
Psühholoogia teadur Tartu Ülikoolis
Külalisprofessor Kanada McGilli Ülikoolis

Sisukord

Eessõna 9

 

Esimene osa: miks see kraam üldse olemas on?

Töödeldud toit on kahjulik, eks ole? 17

Taimed tahavad teid ära tappa 37

Mikroobid tahavad teie toitu ära süüa 59

 

Teine osa: kui halb on halb?

Suitsev kaheraudne ehk kuidas näeb välja kindel teadmine 87

Päikese käes kõrbenud ehk kuidas näeb välja vähem kindel teadmine 107

 

Kolmas osa: kas süüa see cheeto ära või mitte?

Kas kohv on elueliksiir või vanakuradi veri? 139

Seosed ehk rehkenduskobarad 153

Millest küll on tehtud see basseinihais? 171

Te olete lootusetult hiljaks jäänud! 189

Mis ma teen siis? 209

 

Epiloog 223

Lisa: Kas palve vähendab surma riski? 227

Tänuavaldused 237

Allikad 241

Register 243

Arvustused

Jaan MartinsonEesti Päevalehe ajakirjanik
Ajakirjanik Jaan Martinson kirjutab Eesti Päevalehes, et orgaanilist keemiat õppinud teaduse lahtiseletaja George Zaidan proovib toidu ja kreemide ja sigarettide maailma inimestele mõistetavalt lahti rääkida, ning teeb seda suurepäraselt. Edasi loe siit.

Tervise raamatuklubi

Tervise klubi liikmele on kõik terviseraamatud püsivalt -10% ning uued raamatud -20%. Klubiga liitumine ei kohusta sind raamatuid ostma, küll aga kuulud sa meililisti ning saad lisaks püsisoodustusele huvitavat infot selle kohta, kuidas teha oma elus positiivseid muudatusi ja kanda enda eest hoolt!

  • Aastas ilmub terviseraamatute klubis 11 hoolikalt valitud, teaduspõhist ja usaldusväärset raamatut tervise teemadel. Neid raamatuid on soovitanud Eesti arstid, psühholoogid ja eksperdid.
  • Raamatutest leiad ladusalt loetavad soovitused ja meetodid oma tervise edendamiseks ning töö- või eraelu paremaks korraldamiseks.
  • Liikmena saad kuulata harivaid taskuhäälingusaateid, kus eksperdid arutlevad raamatutes käsitletud teemadel.
Tellimine
Paberraamat
TASUTA TARNE 3-4 tööpäeva
NaN €
Näita käibemaksuga
Koostis

Koostis

George Zaidan
Kummaline keemia, mida me endale sisse topime ja peale määrime
Tellimine
Paberraamat
TASUTA TARNE 3-4 tööpäeva
NaN €
Näita käibemaksuga

Kirjeldus

Pea kõik, mis meid ümbritseb, kubiseb keemilistest ühenditest. See käib kasvõi toidu kohta, mida põske pistame, pakendi kohta, millest me selle välja tõstame, lusika kohta, millega me selle ohtliku manöövri sooritame, taldriku kohta, kuhu me oma kõhutäie paneme, nõudepesuvahendi kohta, millega tekkinud kaose elimineerime jne. Ometi mõistavad vaid vähesed, mida need Mendelejevi tabeli asukad endaga kaasa toovad. Keemiafanaatikust teadusajakirjanik George Zaidan annab nauditavalt teravmeelse ülevaate sellest, mida me endale tegelikult sisse topime ja peale määrime.

Kui enamusele vaatab teadusartiklist vastu arusaamatu salakiri, mida võibki jääda lahti murdma, siis Zaidani silmadele on see kui armas emakeel, mida naudinguga analüüsida. Ta nendib, et tegelikult pole sugugi lihtne avastada kogu tõde kraami kohta, mida me sööme, joome, sisse hingame ja peale määrime, sest vastupidiselt ootustele pole maailm päris orgaanilise keemia sissejuhatav kursus, kus puhtad ja lihtsad reaktsioonid viivad puhaste ja lihtsate tulemusteni. Pigem on tegu edasijõudnutele mõeldud põrguliku katselaboriga, kus tuleb kõigeks valmis olla.

Oma meeletu taustatöö, võrratu analüüsi ning muheda stiiliga sikutab Zaidan lugeja teadlikuma tarbimise rajale. Kuid olgem hoiatatud – lisaks tervislikele valikutele võib raamatut lugedes ligi hiilida ka mõõdukaks huvi keemia vastu.

 

Mida me peaksime sööma ja mida mitte; kas päikesekreemid on ohutud või mitte? Teinekord annab teadus nii neile kui ka paljudele teistele tervisega seotud küsimustele üsnagi ootamatuid vastuseid.

Mõnikord on vastused ebamäärased, kuna teadust on raske teha. Nii lahkab ka autor raamatus „Koostis. Kummaline keemia, mida me endale sisse topime ja peale määrime“ uuringute tegemise keerukust.

Raamat pakub põnevat sissevaadet meid huvitavate asjade koostisse, teisalt aga näeme, mida üks korralik teadusuuring endast üldse kujutab. Kirjastiil on autorile omaselt humoorikas ning sisu teadlastega põhjalikult läbi arutatud.

Uku Vainik, PhD
Psühholoogia teadur Tartu Ülikoolis
Külalisprofessor Kanada McGilli Ülikoolis

Lisainfo

George Zaidan
Lehekülgi: 248
Ilmub: 10.03.2021
Kirjastus: Äripäev

Sisukord

Eessõna 9

 

Esimene osa: miks see kraam üldse olemas on?

Töödeldud toit on kahjulik, eks ole? 17

Taimed tahavad teid ära tappa 37

Mikroobid tahavad teie toitu ära süüa 59

 

Teine osa: kui halb on halb?

Suitsev kaheraudne ehk kuidas näeb välja kindel teadmine 87

Päikese käes kõrbenud ehk kuidas näeb välja vähem kindel teadmine 107

 

Kolmas osa: kas süüa see cheeto ära või mitte?

Kas kohv on elueliksiir või vanakuradi veri? 139

Seosed ehk rehkenduskobarad 153

Millest küll on tehtud see basseinihais? 171

Te olete lootusetult hiljaks jäänud! 189

Mis ma teen siis? 209

 

Epiloog 223

Lisa: Kas palve vähendab surma riski? 227

Tänuavaldused 237

Allikad 241

Register 243

Arvustused (1)

Jaan MartinsonEesti Päevalehe ajakirjanik
Ajakirjanik Jaan Martinson kirjutab Eesti Päevalehes, et orgaanilist keemiat õppinud teaduse lahtiseletaja George Zaidan proovib toidu ja kreemide ja sigarettide maailma inimestele mõistetavalt lahti rääkida, ning teeb seda suurepäraselt. Edasi loe siit.

Tervise raamatuklubi

Tervise klubi liikmele on kõik terviseraamatud püsivalt -10% ning uued raamatud -20%. Klubiga liitumine ei kohusta sind raamatuid ostma, küll aga kuulud sa meililisti ning saad lisaks püsisoodustusele huvitavat infot selle kohta, kuidas teha oma elus positiivseid muudatusi ja kanda enda eest hoolt!

  • Aastas ilmub terviseraamatute klubis 11 hoolikalt valitud, teaduspõhist ja usaldusväärset raamatut tervise teemadel. Neid raamatuid on soovitanud Eesti arstid, psühholoogid ja eksperdid.
  • Raamatutest leiad ladusalt loetavad soovitused ja meetodid oma tervise edendamiseks ning töö- või eraelu paremaks korraldamiseks.
  • Liikmena saad kuulata harivaid taskuhäälingusaateid, kus eksperdid arutlevad raamatutes käsitletud teemadel.
© AS Äripäev 2000-2024
  • Aadress: Vana Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
  • Klienditugi: 667 0099 (8:15-17:00)
  • E-post: [email protected]